Понедельник,
16.07.2018
11:39Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


SOCIAL  

Medicul Mihai Stratulat face dezvăluiri șocante: „Copiilor li se stabilește diagnoza falsă de pneumonie”


 

Zilele acestea, medicul pediatru Mihai Stratulat a postat pe contul său de pe o rețea de socializare o informație care a trezit reacții atât din partea părinților, cât și a colegilor de breaslă. Cunoscutul pediatru susține că „copiilor li se stabilește diagnoza falsă de pneumonie, doar de dragul transferurilor de la Compania Națională de Asigurări în Medicină, care depind de numărul pacienților”.

Astăzi voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din Republica Moldova!!! Voi știți cum lucrează el??? Nicicum!!! Avem protocoale bune, dar implementare proastă!!! Am să vă vorbesc astăzi despre 2 spitale, care eu consider ca ar trebui închise, unul din ele – parțial închis!”, spune Mihai Stratulat.

Acesta aduce acuzații grave în adresa conducerii Spitalului „Serghei Lazo” din Chișinău și Spitalului Clinic Municipal Nr. 1,  mărturisind că „acolo cu orice nu te-ai adresa, diagnoza finală este pneumonie pe dreapta și imediat AB!!! Pentru că acolo nu se respectă nici un protocol!!! De ce? Pentru că administrația acestora (directorii și vice-directorii) sunt cointeresați în astfel de diagnoze! De ce? Pentru că finanțarea spitalelor depinde de pacient – câți pacienți internați, ce diagnoză! Totul se face printr- un program, care se numește DRG și, în dependență de diagnozele pacienților internați se calculează un coeficient, care într-un final dictează suma de bani transferați de la CNAM la Spital! Cum credeți ce coeficient are Pneumonia în sistemul DRG??? Vă spun eu: bun de tot!

Mihai Stratulat susține că la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 situația e și mai dramatică. „Au deschis încă o sectie de patologie nou-născuți, când au văzut că prima secție aduce “ruble” la spital! Și vice-directorul pe pediatrie al spitalului sună zilnic în maternitate și anunță câte paturi sunt libere în ambele secții și câți copii trebuie “dobrovolino-prinuditelino” transferați – copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticați cu așa zisa “pneumonie”, pentru a aduce bani spitalului. Am vorbit doar despre aceste 2 spitale, pentru că aici dezmățul este cel mai mare. Un pic mai bine stă la acest capitol Spitalul Clinic Municipal Nr. 3 „V. Ignatenco” și IMSP Centrul Mamei și al Copilului”.

Situația e următoarea: umplem spitalele pediatrice cu copii, pentru că avem paturi libere și le punem diagnostice, pentru că trebuie să suplinim bugetul spitalelor cu bani!!! Și eu mă întreb acum: pentru asta am făcut eu medicina??? Pentru asta, Tatăl meu a vrut să fiu eu medic??? Pentru asta cheltui eu bani anual, procurând manuale de Pediatrie și Neonatologie, ca să fiu în rând cu Europa și SUA??? Multe mai am de spus!!!”, conchide medicul.

declaratii-stratulat

Anna Casian-Musteață

 

Foto – Clubul Nostru

http://clubulnostru.md/

 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100