Понедельник,
16.07.2018
11:35Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


SOCIAL  

Câți muncesc și câți mănâncă: Moldova are mai puțini muncitori în țară decât peste hotare/expert economic


 

Republica Moldova este singura țară din lume în care cetățenii angajați rămași acasă sunt mai puțini decât cei plecați peste hotare. Totodată, în Moldova se înregistrează cel mai mic salariu din Europa. Declarațiile au fost făcută, în cadrul unei emisiuni TV, de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice, transmite IPN.

„Noi avem mai mulți lucrători peste hotare decât în Moldova. În ultimii 15 ani, oamenii au transmis acasă de peste hotare 27 de miliarde de dolari, iar salariul în Moldova a fost de 19 miliarde. Deci, noi aici am câștigat mai puțin decât remitențele de peste hotare”, spune expertul.

Potrivit lui, salariul mediu în Republica Moldova este cel mai mic din Europa, de 212 euro. Expertul consideră că cel mai grav este faptul că în interiorul sistemului de salarizare fiecare al treilea om primește un salariu mai mic de 3000 de lei, deși salariul mediu pe economie constituie 6000 de lei. În domeniile culturii și învățământului, fiecare al doilea primește un asemenea salariu. „Noi nu vorbim aici de un pensionar, dar vorbim despre persoana care trebuie să-și întrețină copiii și părinții”, spune Veaceslav Ioniță.

În opinia expertului, un alt element care creează sărăcie este pensia. Se consideră că un pensionar își trăiește cu demnitate viața atunci când primește o pensie ce constituie 42% din salariul mediu în stat. Respectiv, pensia medie în Republica Moldova ar trebuie să constituie 2500 de lei. „La noi, în 2011, salariul era de 3000 de lei, iar pensia 900 de lei. Acum salariul este de 6000, iar pensia medie ar trebui să fie 1800 de lei, dar este 1400. Dacă în anul 2011 pensia era 30% din salariul mediu, care e foarte puțin, acum ea a ajuns la 25%. Deci, pensionarul nostru este cu mult mai sărac”, spune Veaceslav Ioniță.

Deputatul socialist Grigore Novac a menționat că cetățenii Republicii Moldova, în mare parte, trăiesc la limita sărăciei. Practic, fiecare familie are pe cineva plecat la muncă peste hotare pentru a-și întreține membrii. Potrivit lui, situația din țară este mult mai gravă decât reflectă sondajele de opinie publică. Deputatul spune că nu este de mirare că reformele inițiate după 2009 nu au dat rezultate pentru că acestea au legătură cu direcția greșită în care se orientează țara. „Pentru reformele care s-au propus au fost alocate de către europeni milioane, zeci de milioane, sute de milioane, însă rezultatul, cu regret, este cu totul altul decât au fost așteptările”, spune Grigore Novac. Deputatul explică acest lucru prin faptul că o bună parte din banii acordați nici nu au ajuns la destinație.

http://www.evzmd.md/

 

 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100