Вторник,
17.07.2018
23:53Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


SOCIAL  

O bancă comercială, acționată în instanță. A permis tranzacții dintr-un cont sechestrat


 

Un bărbat a dat în judecată o bancă comercială din Republica Moldova, după ce aceasta a permis efectuarea tranzacțiilor dintr-un cont pe care era aplicat sechestru. În motivarea cererii, acesta a indicat că deține titlul executoriu eliberat de Judecătoria Orhei prin care s-a dispus încasarea din contul SRL ”Parșe-Tutun” în beneficiul său a sumei de 330.000 dolari. Deoacere SRL ”Parșe-Tutun” deține cont bancar în cadrul BC ”Mobiasbancă-Groupe Societe Generale” SA, la oficiul central al băncii a fost înregistrată încheierea executorului judecătoresc, prin care banca a fost obligată să furnizeze informația dacă debitorul SRL ”Parșe-Tutun” dispune de conturi bancare. În cazul în care dispune, să fie aplicat sechestru pe mijloacele financiare în limita sumei de 275.000 dolari SUA.

Ulterior, banca a informat executor judecătoresc că în contul debitorului sunt disponibile 2.352 lei și că sechestru a fost aplicat în modul corespunzător. Totuși, potrivit rulajului, după aplicarea sechestrului, în contul bancar au avut loc încasări de mijloace financiare în sumă totală de 931.000 lei, care  ulterior au fost decontate în temeiul unor operațiuni bancare.

Reclamantul consideră că situația când instituția financiară a permis decontarea dintr-un cont bancar a mijloacelor financiare asupra cărora era aplicat sechestru de către executorul judecătoresc în scopul executării unui document executoriu, eliberat de instanța de judecată, este una inadmisibilă. Și asta pentru că banii urmau să fie încasați în mod incontestabil în beneficiul său, conform procedurii prevăzute la art.92 Cod de executare (incaso), pe motiv că documentul executoriu nu a fost executat.

Reclamantul a depus o cerere către bancă, solicitând soluționarea pe cale amiabilă a litigiului. Acesta a propus instituției bancare să achite în contul său, în termen de șapte zile, următoarele sume: 931.000 lei în contul sumei ratate din contul bancar a debitorului SRL ”Parșe-Tutun”; 20.000 lei –  dobândă de întârziere;  50.000 lei – prejudiciu moral; 20.000 lei pentru compensarea serviciilor juridice. În total, suma de 1.021.000 lei.

Într-o scrisoare, banca a informat că în urma recepționării încheierii executorului judecătoresc a aplicat sechestru, însă ulterior a fost emisă o încheiere privind anularea parțială a mărsurilor de asigurare. Reclamantul a precizat că executorul nu a emis o asemenea încheiere și, prin urmare, este vina băncii că a ratat încasarea banilor.

Acesta a cerut încasarea prejudiciului material de 931.000 lei, dobânda de întârziere în sumă de 261.484 lei, a prejudiciului moral în sumă de 50.000 lei și a taxei de stat achitată la depunerea cererii de chemare în judecată în sumă de 25.000 lei.

Prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată a fost admisă parțial. S-a dispus încasarea din contul băncii a prejudiciului material în mărime de 931.000 de lei și a taxei de stat de 25.000 de lei. Reprezentanții băncii au depus apel, solicitând casarea hotărârii primei instanțe și respigerea acțiunii. 

Totuși, în urma examinării apelului, Curtea de Apel Chișinău a ajuns la concluzia că prima instanță a stabilit corect situaţia de fapt şi de drept în cauza dată, a dat o apreciere obiectivă probelor administrate şi a emis o hotărâre întemeiată şi legală. Prin urmare, apelul a fost respins. Decizia este definitivă şi executorie la momentul pronunțării, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie.

https://www.bizlaw.md


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100