Четверг,
19.07.2018
05:20Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


SOCIAL  

N.Negru: Prin rezoluția de azi, PE a transmis că furtul votului e mai grav decât furtul miliardului


Analistul Nicolae Negru, editorialist la Ziarul National, este de părerea că rezoluția adoptată astăzi în Parlamentul European nu este de ignorat. Deși această poartă un caracter politic reieșit din anumite simpatii pe care le are, în special Partidul Popular European, documentul aprobat transmite un mesaj clar: furtul votului este mai grav decât furtul miliardului. Reporterii Deschide.MD au abordat în discuția cu Nicolae Negru și alte aspecte ale rezoluției de azi. Răspunsurile analistului se regăsesc în interviul de mai jos.

- Domnule Negru, ce ar trebuie să înțelegem după adoptarea rezoluției de astăzi în plenul Parlamentului European? Este una dintre cele mai critice din toate cele dezbătute până acum. Cât de mult va afecta relația Chișinăului cu Bruxelles-ul?

- Trebuie să începem de la faptul că din cele șase proiecte de rezoluție propuse pentru situația din R.Moldova, a fost adoptată cea mai dură. Cea redactată de Partidul Popular European, partenerul politic al opoziției de la Chișinău. Zic cea mai dură pentru ca ea recomandă Comisiei Europene să suspende asistența macrofinanciară dar și suportul bugetar pentru R.Moldova. De asemenea, este de remarcat faptul că au fost prea puține voturi împotriva acestei rezoluții. Până și partenerii politici al PD-lui, chiar dacă nu au votat „pro”, nu au vrut să voteze nici „împotriva” acestei rezoluții. Ei s-au abținut de la vot. Asta înseamnă că, deși sala plenului era goală, exista totuși un consens larg în privința faptului că Republica Moldova trebuie sancționată în legătura cu invalidarea alegerilor. E adevărat că recomandările din această rezoluție nu duc nici într-un fel spre vreo soluție pentru soluționarea acestei crize. Despre instalarea lui Andrei Năstase la Primărie se vorbește doar la modul teoretic, pentru că, la modul practic, acest lucru nu mai este posibil. Totuș, PE a transmis un mesaj clar: furtul votului este mai grav decât furtul miliardului. 

- Chișinăul spune că este o rezoluție politică deoarece a fost inițiată de partenerii europeni ai opoziției moldovenești, dar care sunt elementele pe care guvernarea actuală nu le poate ignora sub nicio formă? Conținutul ei? Numărul de voturi „pro” și „contra”? Efectele ei?

- Rezoluția a fost adoptată. Restul sunt detalii. Faptul că inclsuiv partenerii PD din Parlamentul European s-au abținut de la vot vorbește despre impresia puternic negativă care s-a creat după invalidarea alegerilor. Ei au spus că nu trebuie suspendată finanțarea, dar au remarcat că invalidarea alegerilor a fost o acțiune foarte gravă. Această rezoluție nu este obligatorie pentru Comisia Europeană, dar este o recomandare. Decizia finală aparține Comisiei Europene și Consiliului Europei, deși este clar că asistența macrofinanciară nu mai fi acordată până la alegerile parlamentare și nici după. Dar îndemnul de sistare a suportului bugetar este mai grav. Guvernarea de la Chișinău poate să o țină una și bună - că nu putea influența decizia instanței, dar, având în vedere reputația proastă a justiției noastre, acest argument nu este unul credibil. Dacă reputația justiției ar fi fost mai bună, poate că acum reacția europenilor nu ar fi fost atât de dură. 

- Cum v-a părut reacția PD-lui după adoptarea rezoluției?

- Având în vedere că inițiatorii rezoluției, mă refer acum la PPE, au demonstrat o simpatie față de partidele din opoziție de la Chișinău, PD a răspuns cu aceeași intensitate politică. Dacă invalidarea alegerilor se întâmpla mai demult, când la guvernare era PLDM, cu siguranță că reacția PPE-lui nu avea să fie atât de dură. Dar aceste simpatii ale PPE sunt reflectate în toate documentele pe care le-au adoptat până acum cu privire la R.Moldova, de aceea PD a răspuns cu o declarație politică. O declarație în care eu observ emoțiile, sentimentele PD. Mă refer în special la domnul Candu și domnul Filip, care, la rândul lor,  și-au arătat nedumerirea față de această decizie a instanței. Deși a existat un mesaj cumva formulat din partea lor, oricum partidul de guvernare este responsabil de tot ce se întâmplă aici. Și acum guvernare va trebui să depună eforturi foarte mari ca să demonstreze că este puternic îndreptată pe calea integrării europene. O confruntare a PD-lui cu Parlamentului European nu cred că ar fi în avantajul guvernării de la Chișinău. Atunci când PD-ul zice că amânarea primei tranșe nu va afecta propiectele demarate în R.Moldova datorită creșterii economice, este o declarație cu iz electoral până la urmă. 

- Și dacă guvernarea va întreprinde acțiuni care să reconfirme atașamentul față de valorile europene, ce ar mai putea salva ele? 

- Ar putea repara multe. În primul rând, o decizie privind suspendarea asistenței macrofinanciare și a suportului bugetar pentru Moldova, nu este luată. Acest lucru urmează să îl decidă Comisia Europeană. Și dacă guvernarea va demonstra între timp că este ferm poziționată pe vectorul european și că respectă angajamentele asumate în Acordul de asociere, atunci are șanse să convingă Comisia că cel puțin suportul bugetar să nu-l suspende. Am mai spus, pe asistența macrofinciară putem să punem cruce, dar putem salva suportul bugetar. Noi avem nevoie de acești bani. Data trecută ne-a salvat de la colaps creditul pe care ni l-a dat România. Guvernare are de lucru! Trebuie să recunoaștem că atitudinea lui Pavel Filip și a lui Andrian Candu a fost una foarte serioasă. Ei au fost la Bruxelles și au discutat direct cu oficialii de acolo și eu cred că au reușit să mai echilibreze un pic lucrurile, pentru că am văzut și opinii mai echilibrate de acolo. 

- Credeți că PD mai are nevoie de o relație bună cu instituțiile europene câtă vreme, acolo, sunt în funcții cheie reprezentanții PPE - partenerii opoziției proeuropene de la Chișinău? Sau dorința unui relații bune va fi mai mult mimată?

- Eu cred că PD-ul are nevoie de relație bună cu UE, chiar dacă este mai politizată decât relațiile cu alte forțe externe. Este adevărat, există un element de încăpățânare în greșeală din partea PD-lui, chiar dacă în decizia aia a instanței putea există implicarea unor forțe străine, interne sau externe, până la urmă responsabilitatea toată o poartă guvernarea. Invalidarea alegerilor a fost o sancțiune neproporțională cu încălcarea. Nu s-a respectat spiritul Constituției. Putem spune ca s-a respectat buchia legii, dar nu s-a respectat litera legii. 

https://deschide.md


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100