Пятница,
20.07.2018
21:04Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


JUSTITIE  

Procuror din Chișinău, condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. Cine l-a denunțat?


Procurorul Tudor Cojocaru al Procuraturii de Circumscripţie Chişinău a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Dosarul în care acesta a fost cercetat penal a fost pornit în baza unui autodenunț scris de către o angajată a Cancelariei de la Curtea de Apel Chișinău. Sentința de condamnare a instanței de fond este cu drept de atac.

Pe lângă toate probele din dosarul examinat de Judecătoria Chișinău a fost atașat și un proces-verbal de examinare a recipisei în original datată din 04.07.2016 (2017) care conține textul  „Eu Cristina Ceban, specialist la cancelaria CA mă oblig să întorc 11 mii euro din suma de 15 mii de euro care i-am luat personal pentru a influența hotărârea pozitivă pe cauza penală a lui Oleg Cerescu și Raileanu Igor” precum și textul „Eu Ceban Cristina am luat de la cetățeanul Dragancea Ion suma de 15 mii euro pentru a soluționa întrebarea cetățenilor Raileanu Igor și Cerescu Ion la CSJ cu privire la dosarul lor penal. Suma de 15 mii de euro a fost cerută de procuror și transmisă procurorului Tudor Cojocaru, colegului de la Curtea de Apel, care are influență asupra Judecătorilor CSJ” pe 1 filă.

Cojocaru a susţinut că are influenţă asupra unor magistraţi din Curtea Supremă de Justiţie şi că îi poate convinge să aplice pedepse cu suspendarea executării în privinţa a doi poliţişti, condamnaţi la privaţiune de libertate pentru corupere pasivă. Pentru a corupe judecătorii, procurorul ar fi cerut 15 000 de euro, dintre care a primit 10 000 de euro.

În perioada lunii martie 2017 foștii polițiști Cerescu Oleg şi Raileanu Igor, întru evitarea executării unei sentinţe reale, i-au promis, oferit şi dat lui Ceban Cristina prin intermediul-mijlocitorului Dragancea Ion, polițist și el, suma de 16000 euro, dintre care intermediarul și-a oprit 1000 euro fără ca Cerescu și Raileanu să cunoască despre acest fapt. În consecinţă, la Ceban Cristina a ajuns suma de 15000 euro.

Ceban a primit suma spunându-i lui Cerescu că are influenţă asupra unei persoane cu funcţie de demnitate publică din cadrul Curţii Supreme de Justiţie în scopul emiterii unei decizii favorabile prin admiterea recursurilor şi aplicarea cu suspendare condiţionată a pedepsei penale. În continuare, Ceban a încercat să-şi realizeze acţiunile de trafic de influenţă, şi respectiv, în perioada martie 2017- prima jumătate a lunii iunie 2017 aflându-se în biroul său de serviciu amplasat în mun. Chişinău, str. Teilor, 4 (sediul Curții de Apel) a transmis în tranşe, procurorului în Procuratura de Circumscripţie Chişinău, Tudor Cojocaru, care la rândul său a acceptat şi primit suma de 10 000 euro prin care a susținut că, deţine influenţă asupra judecătorilor din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, adică persoane cu funcţie de demnitate publică pentru admiterea recursurilor şi aplicarea cu suspendare condiţionată a pedepsei penale faţă de Cerescu Oleg şi Raileanu Igor.

Chiar şi aşa, ambii poliţişti au fost condamnaţi la închisoare, după ce judecătorii CSJ au respins recursurile avocaţilor acestora prin care se solicita suspendarea condiţionată a pedepselor penale faţă de cei doi.

Văzând că acţiunile infracţionale întreprinse de Cerescu Oleg şi Raileanu Igor nu şi-au atins scopul scontat, ultimii, împreună cu Dragancea Ion au întreprins acţiuni în vederea restituirii mijloacelor băneşti. Din suma totală de 16 000 euro, au fost restituite către Cerescu Oleg suma de 5000 euro.

Procurorul Tudor Cojocaru și-a recunoscut vina integral.

El a ocupat, din 2010, funcția de procuror de nivelul Curții de Apel Chișinău. După reformarea Procuraturii, el a fost transferat în cadrul Procuraturii de Circumscripție Chișinău. Până în 2010, Cojocaru a fost procuror în Procuratura Ialoveni. Tudor Cojocaru împreună cu polițistul din Ialoveni și doi foști polițiști, au fost reţinuți la 30 august, 2017 de procurorii anticorupţie şi CNA în cadrul unui dosar de trafic de influenţă și corupere activă.

https://deschide.md


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100