Четверг,
19.07.2018
02:54Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ECONOMIE  

R. Moldova EXPORTĂ mai multe produse în România decât în tot spațiul CSI. Rusia NU mai este o destinație preferată a companiilor moldovenești


 

 

Peste 25% din totalul exporturilor R. Moldova au fost direcționate, în primele luni ale anului 2018, spre România. În același timp, livrările de mărfuri și produse în țările Comunității Statelor Independente (CSI) se cifrează la 16 la sută din totalul exporturilor. 

În 2018, Federația Rusă a ajuns pe poziția a patra în topul țărilor după destinația exporturilor din R. Moldova, după România, Italia și Germania.

Potrivit directorului de programe de la IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, și exporturile locale înregistrează schimbări după direcția geografică. Spre exemplu, în 2017, exporturile realizate de către antreprenorii din regiunea din stânga Nistrului au mers în cea mai mare parte tot spre România (16,2% din totalul exporturilor locale din regiune) și Ucraina (18,3%), care au devansat Rusia (10,5%).

„După ce s-auîmplinit patru ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE, are loc o schimbare în totalitate a direcțiilor geografice pe partea de exporturi și importuri și schimbul de poziții în rândul partenerilor comerciali de top. În același timp, pe partea importurilor, ponderea statelor europene dețin întâietatea și însumează peste jumătate din totalul intrărilor de mărfuri și produse în R. Moldova”, a menționat expertul. 

CITIȚI și DOC // TOP 5 state în care R. Moldova EXPORTĂ cele mai multe produse: În România vindem de TREI ori mai mult decât în Rusia

Sursa citată precizează că schimbarea de optică a comerțului R. Moldova înseamnă alegerea de piețe sigure, reguli de joc stabile, experiență și tehnologii: „S-a făcut un salt considerabil la preluarea standardelor UE, chiar dacă mai sunt probleme în ceea ce privește armonizarea legislației. Mai sunt restanțe, iar calitatea unor acte lasă de dorit. Sunt restanțe și în ceea ce privește raportarea, ceea ce denotă lipsa controlului instituțiilor guvernamentale”.

Expertul mai adaugă faptul că sunt observate progrese și în domeniul industriei, iar pe partea transporturilor are loc o majorare a traficului de mărfuri și pasageri. În agricultură sunt semnalate schimbări privind antreprenoriatul rural, dar și ale politicilor statului. Sunt în derulare mai multe programe europene, efectul cărora se vede în pregătirea businessului și dezvoltarea rurală.

În urma preluării bunelor practici și a experienței UE după implementarea Acordului de Asociere, mai multe instituții și companii din R. Moldova au de câștigat. „În prezent sunt în creștere investițiile în zonele economice libere, parcurile industriale, incubatoarele de afaceri și cele focusate pe pregătirea funcționarilor și antreprenorilor din R. Moldova”, a conchis Chivriga. 

Menționăm că R. Moldova a exportat, în primele patru luni ale anului curent, mărfuri în valoare de peste 878 de milioane de dolari, cu 28,7% mai mult decât în lunile ianuarie-aprilie din 2017.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, țara care ne cumpără cele mai multe mărfuri rămâne România, unde am vândut de peste 220,7 milioane de dolari în primele patru luni ale anului curent sau de trei ori mai mult decât în Federația Rusă - 74,3 milioane de dolari.

http://www.ziarulnational.md/


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100