Четверг,
19.07.2018
02:58Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ECONOMIE  

Recolta de grâu, mai mică cu 500 de kilograme la hectar faţă de anul trecut. Pierderile sunt generate de ninsorile din luna martie şi seceta din ultimele luni


 

 

Recolta de grâu de toamnă din acest an va fi mai mică cu aproximativ 500 de kilograme la hectar faţă de anul trecut. Specialiştii Ministerului Agriculturii estimează că per hectar se vor strânge, în medie, câte trei tone. Agricultorii spun că pierderile sunt generate de ninsorile din luna martie şi seceta din ultimele luni. 

Responsabilii din cadrul Ministerului Agriculturii spun că, deşi recolta de grâu va fi mai mică decât anul trecut, aceasta este totuşi mai bună decât media din ultimii nouă ani. Astfel, preţul grâului nu va creşte şi, respectiv, nu se va scumpi nici pâinea.

"Nu cred că va influenţa asupra preţurilor fiindcă roada oricum se arată bună", a afirmat specialistul în cadrul Ministerului Agriculturii, Marin Grama.

Cea mai bună productivitate se aşteaptă în raioanele din Nordul şi Sudul ţării, unde recoltarea a început săptămâna trecută. Ploile au dat, însă, peste cap planurile agricultorilor, care au fost nevoiţi să oprească temporar lucrările.

"Recoltarea grîului pe ţară a început săptămâna trecută. Şi la moment avem recoltare în jur de 30 de procente din suprafaţa totală. Mai mare avem recoltă la Nord şi la Sud. În jur de 3,2 tone la hectar. Din cauza condiţiilor climatice săptămâna trecută din 11 raioane nu începuse recoltarea", a precizat specialistul în cadrul Ministerului Agriculturii, Marin Grama.

Victor Hropotinschi deţine 5.000 de hectare cu grâu în raioanele Drochia şi Făleşti şi spune că se aşteaptă la o roadă frumoasă în acest an.

"La ziua de astăzi câmpul dat dă 5,3 tone la hectar. În întregime roada între cinci şi şase tone la hectar. Aşteptăm câmpurile mai bune, dar o să vedem când o să trecem la ele", a spus agricultorul Victor Hropotinschi.

Pentru a strânge grâul mai repede, bărbatul foloseşte tehnică performantă germană.

În ciuda aşteptărilor cabina combinei este destul  de confortabilă. E foarte larg aici, iar scaunul e destul de moale. Unul dintre cele mai mari avantaje este însă aerul condiţionat a acestei maşini germane.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, recoltarea grâului de toamnă se va încheia în cel mult o lună. În acest an, aproape 300 de mii de hectare de teren agricol au fost semănate cu grâu.

Recolta prognozată este de aproximativ un milion de tone.

https://www.prime.md


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100