Четверг,
19.07.2018
02:48Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ECONOMIE  

Salarii de peste 2 mii de euro in Romania, pentru angajatii din agricultura. Ce conditii trebuie sa indeplineasca


 

Agricultura romaneasca nu sufera doar din cauza vremii, ci si din lipsa oamenilor harnici. Fermierii gasesc cu greu lucratori si risca sa ramana cu recoltele in camp.

 

Cei care nu vor să ajungă în această situaţie au mărit salariile. În vestul Romaniei, de pildă, muncitorii de pe combine sunt plătiţi cu peste 2000 de euro.

 

Mihai Budai are la Diosig, în Bihor, 4 mii de hectare de pământ pe care a cultivat 19 soiuri de păioase. La ferma lui, cei care lucrează pe combină pot să câştige, în plin sezon, până la 10 mii de lei lunar iar tractoriştii iau 6.000 de lei.

 

Cei care muncesc şi sunt serioşi şi la noi în firmă câştigă. În perioada de plin recolatat, cei de la transporturi 200-230 de lei pe zi, iar cei de la recolatat 350 - 400 de lei pe zi”, susţine Mihai Budai, administrator fermă.

 

Suntem mulţumiţi. E greu dar, na, ce să faci”, spune Varga Laszlo, lucrător pe combină.

Chiar dacă au mărit salariile cu 25% faţă de anul trecut, fermierii se plâng că reuşesc cu greu să găsească oameni dornici să muncească.

 

Nu prea se înghesuie nimeni. E greu să te obişnuieşti şi duminica, şi sâmbăta, şi ziua, şi noaptea”, explică Silak Imre, tractorist.

 

Ca să ai oameni competitivi, oameni buni, tre să ai grijă şi de aspectul financiar. Nu mi se pare normal să meargă într-o ţară din Europa vestică să muncească pe 1000 de euro. Mai bine să muncească pe bani buni acasă”, susţine Florin Ciurdariu, fermier.

 

Şi proprietarul unei ferme de lângă Galaţi a fost nevoit să pună în plus la leafă 30%. Cei mai mulţi bani îi iau lucrătorii de pe motostivuitor, însă nu o duc rău nici muncitorii necalificaţi.

 

Reporter: - Cât câştigaţi acum, după majorare?

 

Mircea Munteanu, lucrător pe motostiviuitor: - Deci, în jur de 30 de milioane.

 

Potrivit Eurostat, dintre statele europene, România a înregistrat cea mai mare creştere a salariului minim în ultimii 10 ani. Chiar şi aşa nu ne comparăm cu vesticii şi mulţi încă prefera să plece în străinătate.

 

Am avut chiar un stivuitorist aici, un tip chiar cu perspectivă, aşa. A venit la mine şi mi-a spus: “Domnul Grigore, eu mai stau până la 1 iunie şi plec.” Şi a plecat”, a povestit Petre Grigore, fermier.

 

Cum situaţia este disperată şi zilierii sunt trataţi mai bine, în Galaţi, de pildă, cei care merg la cules legume primesc 60 de lei pe zi, iar cei care lucrează în solarii câştiga 100 şi au asigurat prânzul.

 

 

Sursa: PRO TV

 

 

 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100