Понедельник,
20.08.2018
04:44Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ECONOMIE  

O moldoveancă din Bălți, proprietara celei mai mari şi mai moderne sere din România


 

FOTO: mediafax.ro
Silvia Răileanu (35 de ani) este o tânără născută în raionul Bălți, dar stabilită în România din timpul liceului. A terminat Facultatea de Drept în Timişoara, unde s-a și stabilit. Fără nicio experienţă în domeniul agriculturii, împreună cu soțul, au investit în construcția unei super-sere, scrie agro-business.ro.

Aceasta a fost inaugurată în localitatea Biled, aflată la cca 30 de kilometri de Timișoara. Valoarea totală a proiectului conform contractului de finanțare este de 2.416.862 euro, din care 992.460 euro este valoarea eligibilă a proiectului, iar 496.230 euro este valoarea de finanțare nerambursabilă. Prin acest proiect se propune realizarea unei sere pentru cultivarea legumelor și ciupercilor, pe terenul aflat în proprietatea solicitantului, din extravilanul comunei Biled.

„Sunt mamă a patru copii, de profesie sunt jurist, dar în ultimii ani m-am ocupat de administrarea unui restaurant pe care-l dețin în Timișoara. Prima dată, împreună cu soțul am dorit să facem un ștrand termal – aici a funcționat în trecut ștrandul de la Biled – și am cumpărat terenul știind că are un puț de apă termală. Dar între timp am fost în Olanda la o expoziție, am văzut foarte multe sere și m-am gândit că ar fi profitabil să facem și noi. Iar lucrul care m-a determinat să investim în seră este faptul că am patru copii și tot timpul am o problemă atunci când le dau legume să mănânce. Acceptau roşiile doar dacă erau gustoase. Atunci am zis: la noi nu sunt roşii și am înțeles că asta e nișa. La noi nu sunt, să încercăm să le facem aici. Roșiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau două, trei săptămâni până ajung pe raft. Noi vrem să culegem roșiile azi și tot azi să ajungă pe mesele românilor. Am făcut un mic calcul şi am ajuns la concluzia că ar fi mai profitabil să fac şi eu o seră. Iată că am ajuns tineri fermieri şi începători în domeniu. Vrem să ne adresăm în special pieţei din Banat, să nu fim obligaţi să mergem cu produsele în altă parte. Doar în Timişoara se consumă mult mai multe roşii decât putem noi produce. Şi toate vin din import”, a povestit Silvia Răileanu.

FOTO: mediafax.ro

Întrebată de ce sera poartă denumirea de SUPER, proprietarul explică acest nume prin faptul că se dorește „să facem roșii super, roșii cu gust de roșii”. A pus pe picioare o seră în care se vor cultiva roşii crescute în sistem hidroponic. Este vorba de cea mai mare şi totodată cea mai modernă seră din România. Ultima tehnologie din acest domeniu a fost implementată în urmă cu 12 ani.

„Ne-am gândit să facem roşii «cocktail», pentru că roşia mare din seră nu are un gust bun. În plus, trebuie să vinzi, să scoţi investiţia, trebuie să ai productivitate mare, pentru că şi cheltuielile sunt mari. Pentru început, am calculat să avem, în medie, o producţie de 1,3 tone de roşii pe zi. Răsadurile le vom aduce de la o firmă din Olanda. În seră se cresc roşii bune, nu se vând otrăvuri. Îngrăşământ trebuie să dai şi afară, şi aici. Noi dăm îngrăşământ controlat, totul după o reţetă sigură din Olanda. Pentru culegerea roșiilor va fi nevoie de 15 angajați. Din păcate, între­prinderea individuală nu poate avea decât opt angajaţi, aşa că vom avea şi zilieri. Apa geoter­mală nu o folosim încă la irigare. Cred că în maximum două luni ar trebui să ne iasă licenţa de folosire. În această toamnă am depus dosarul pentru concesionarea zăcământului, iar răsadurile nu le creștem aici, pentru că nu avem experiență, le aducem de la o firmă din Olanda”, a explicat   Silvia Răileanu.

agrobiznes.m

 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100