Четверг,
16.08.2018
20:51Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ALEGERI  

CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare pentru alegerile din 20 mai: 18 mln. lei pentru Chișinău, și doar 3 mln. pentru Bălți


 

 

Comisia Electorală Centrală a constituit azi consiliile electorale de circumscripție de nivelul doi pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale noi din 20 mai în municipiile Chișinău și Bălți. Conform Codului electoral, în decurs de 3 zile, consiliile de circumscripție urmează să-și aleagă din rândul membrilor lor, prin vot secret, președintele, vicepreședintele și secretarul, respectând echilibrul de gen. Totodată, consiliile urmează să facă publică informația privind locul (biroul), data și ora primirii documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de primar, cu 24 de ore până la începerea recepționării documentelor de la candidații electorali.

Tot astăzi, CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare, ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral la alegerile locale noi din data de 20 mai 2018. Acesta a fost calculat separat pentru fiecare localitate, pornind de la coeficientul de 28,49 lei pentru un alegător:

  • municipiul Chișinău – 18.025.252,63 lei;
  • municipiul Bălți – 3.001.136,60 lei;
  • comuna Leușeni, raionul Hînceşti – 52.934,42 lei;
  • satul Nemțeni, raionul Hînceşti – 42.421,61 lei;
  • comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei – 93.504,18 lei;
  • comuna Voloviţa, raionul Soroca – 46.894,54 lei;
  • comuna Pîrliţa, raionul Ungheni – 124.672,24 lei

Potrivit hotărârii CEC, reieșind din noile modificări operate la Codul electoral, plafonul general al mijloacelor financiare se stabilește luând ca bază de calcul un coeficient înmulțit cu numărul de alegători din circumscripția electorală în care au loc alegerile.

Pentru acest scrutin, la stabilirea coeficientului s-a luat salariul mediu pe economie pentru anul precedent anului alegerilor, mărimea coeficientului fiind 0,5% din salariul mediu respectiv. Conform datelor Biroului Național de Statistică, salariul mediu pe economie din anul 2017 constituie 5697.10 lei, astfel mărimea coeficientului calculat este de 28,49 lei.

Tot în ședința de azi, CEC a stabilit cuantumul creditului fără dobândă acordat concurenților electorali la alegerile locale noi:

  • pentru fiecare partid, organizație social-politică, bloc electoral: 25.000,00 lei;
  • pentru fiecare candidat independent: 5.000,00 lei.

Amintim că la 20 mai 2018 vor avea loc alegeri noi ale primarilor în 7 localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni, raionul Hîncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pîrliţa, raionul Ungheni.

 

http://independent.md/

 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100