Вторник,
14.08.2018
20:41Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

Poetul Eugen Cioclea, comemorat la 70 de ani de la naștere


 

„Sunt cel mai trist poet din Europa. Eugen Cioclea la 70 de ani” - astfel este intitulată expoziţia şi medalionul literar, la care a fost evocată memoria regretatului poet cu prilejul aniversării a 70-a de la naştere. La eveniment a fost lansată cartea „Ineditul Eugen Cioclea”, un volum antologic ce cuprinde referinţele, bibliografia şi interviurile acordate de poet.

Expoziţia de fotografii în care maestrul fotograf Nicolae Răileanu a surprins momente inedite cu Eugen Cioclea, cele câteva cărţi ale regretatului poet, noul volum reconstituie destinul unui condeier care s-a format în climatul dur al timpurilor urâte.
 
„Eugen Cioclea a fost expresia de protest care şi-a găsit libertatea, s-a format ca poet în mediul cultural moscovit, unde era atunci altă atmosferă, alta condiţia omului de creaţie. A trăit o viaţă de poet, poezia a fost pentru el totul”, a spus scriitorul Vladimir Beşleagă.
 
 
„A fost cu adevărat un om solitar, a  preferat să sondeze în adâncurile propriului eu şi să vină cu zăcăminte de mărgăritare. În 1988, atunci când a venit la Chişinău, neavând nicio carte tipărită, dar fiind prezent în presa literară cu cicluri de versuri a fost ca şi cum o revelaţie prezenţa lui în spaţiul literar basarabean, a fost poetul care a dat sens poeziei”, a menţionat Vasile Malaneţchi, directorul Muzeului Naţional de Literatură „M. Kogălniceanu”.  
 
Vitalie Răileanu, antologatorul volumului „Ineditul Eugen Cioclea” susţine că „deşi poetul a venit târziu în poezie, nonconformistul Eugen Cioclea este o emblemă a gândului şi a formulei, deoarece el este cel care vine cu acest frumos „Cosmodrom”, precum este „Mioriţa”, vine cu a sa „Cămaşă de forţă”, vine cu gândul pe care-l lansează cititorilor contemporani”.
 
Manifestaţii omagiale au avut loc şi în satul natal Terebna, Râşcani, unde a văzut lumina zilei acum 70 de ani. Pe data de 8 august tinerii poeţi îi vor recita versurile la un eveniment de comemorare la Uniunea Scriitorilor din Moldova.
 
Eugen Cioclea a studiat Matematica la Chişinău şi la Moscova, a lucrat traducător,  ajustor de maşini-unelte cu programare automată. După revenirea în Moldova, a fost redactor-şef al ziarului „Tineretul Moldovei” şi a semnat câteva volume de versuri. Cioclea s-a stins din viaţă în octombrie 2013.
Autor: trm.md

 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100