Четверг,
16.08.2018
05:36Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

SIS a identificat 56 de mercenari moldoveni care luptă pe frontul de est al Ucrainei


 

Fenomenul mercenarilor a luat amploare în Republica Moldova după declanșarea în 2014 a războiului din estul Ucrainei. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au fost identificate deja 56 de persoane, cetățeni ai Republicii Moldova, care s-au deplasat în regiunea de est a Ucrainei pentru a se înrola și a lupta de partea entităților separatiste.

În același timp, potrivit datelor neoficiale, numărul mercenarilor moldoveni din estul Ucrainei s-ar ridica până la 100 de persoane.

„Din persoanele identificate până acum de către SIS în cooperare cu alte instituții și parteneri din străinătate, 18 persoane au fost reținute, iar circa 15 persoane au fost deja condamnate. Potrivit datelor neoficiale, doi moldoveni ar fi fost condamnați în Ucraina”, a comunicat pentru ZdG, ofițerului de presă SIS, Daniela Mînzat.

Dacă în Republica Moldova aceste persoane cad sub incidența articolul cu privire la mercenari din Codul Penal, în Ucraina mercenarii sunt cercetați în baza articolului cu privire la terorism.

Circa 70% din mercenarii moldoveni care luptă în Donbas provin din familii social-vulnerabile și nu au un loc de muncă. În același timp, jumătate din persoanele care luptă de partea separatiștilor sunt originare din regiunea transnistreană. De regulă persoanele sunt convinse să lupte în Donbas din motive financiare. SIS nu a putut să ne o ofere însă detalii despre sumele care le sunt promise mercenarilor, pe motiv că declarațiile moldovenilor care luptă în estul Ucrainei nu au putut fi probate

Potrivit Codului Penal al R. Moldova, mercenar este considerată persoana special recrutată, în ţară sau în străinătate, pentru a lupta într-un conflict armat, care ia parte la operaţiunile militare în vederea obţinerii unui avantaj personal sau a unei remunerări promise de către o parte la conflict sau în numele acesteia, care nu este nici cetăţean al părţii la conflict, nici rezident pe teritoriul controlat de o parte la conflict, nu este membru al forţelor armate ale unei părţi la conflict şi nu a fost trimisă de către un stat, altul decât partea la conflict, în misiune oficială ca membru al forţelor armate ale statului respectiv.

Participarea mercenarului într-un conflict armat, la acţiuni militare sau la alte acţiuni violente orientate spre răsturnarea sau subminarea orânduirii constituţionale ori violarea integrităţii teritoriale a statului se pedepseşte în R. Moldova cu închisoare de la 3 la 7 ani. Persoanele care însă se ocupă cu angajarea mercenarilor, instruirea și finanțarea lor, sunt pedepsite cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu organele abilitate ale statului, precum şi cu partenerii externi continuă măsurile de prevenire şi contracarare a activităţii de mercenariat şi întreprinde acţiuni pentru identificarea şi reţinerea persoanelor care atentează la securitatea naţională şi regională.

https://www.zdg.md


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100