Четверг,
16.08.2018
05:37Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

Anatol Moraru // Sondajele în R. Moldova sau frumoase-s nunțile-n colhoz


 

 

Sondajele netrucate, se știe, sunt instrumente foarte utile pentru planificarea dezvoltării sociale, economice și culturale ale unei comunități. Organizând sondaje, instituțiile statului și reprezentanții societății civile pot afla direct opinia cetățenilor vis-a-vis de probleme de importanță vitală pentru viața comunei, raionului, urbei, țării, pot identifica direcțiile de dezvoltare ale societății.

Personal, nu cred în sondajele făcute în R. Moldova încă din 1998, când liderul agrarienilor, Andrei Sangheli, anunța că, conform rezultatelor unui sondaj, această fracțiune politică va obține victoria în parlamentare cu peste 60 la sută din voturile exprimate. Ei bine, partidul agrarienilor n-a ajuns deloc în parlament, deși pragul de accedere în instituția legislativă era și atunci de numai 6% .

Recent, Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova a făcut publice rezultatele unui sondaj realizat pe mai multe paliere. Trecem peste mai multe momente picante și ne oprim la doar două poziții interesante.

La întrebarea despre rata de încredere în instituțiile sociale, 69, 4 % din respondenți au indicat biserica. Nu știu care este calitatea respondenților și cum au fost identificați/selectați pentru implicarea în acest sondaj, ca să trag concluziile necesare. Dar… un bun cunoscut de al meu, originar dintr-un sat de lângă Glodeni, a devenit ateu după o întâmplare care l-a marcat profund. Pe strada unde îi trăiesc părinții a murit un moșneag. Erau oameni singuri și bătrâna nu avea banii necesari pentru înmormântare. Preotul satului a refuzat categoric să oficieze slujbele necesare pe gratis. Până la urmă, banii pentru înmormântare și pentru serviciile preotului au fost adunați de vecinii răposaului și acesta s-a putut bucura de odihna veșnică. Cred că bunul meu cunoscut revoltat face parte din cei 30,6 la sută, care nu prea au încredere în popii noștri. Altfel, băbuțele, care pun de o parte leuții pentru a merge duminica la biserică și după slujbă pornesc prin noroiul satului spre case, au deplina încredere că părintele lor, urcat în Mercedes sau BMV, va ajunge numaidecât duminica viitoare la utrenie.

Din punctul meu de vedere, biserica, din păcate, nu face față realităților complicate în care trăim, nu e capabilă să răspundă cu maximă eficiență provocărilor timpului, or, în aceste vremuri de ruptură, omul are nevoie mai mult decât oricând de lumină și liniște sufletească. Las pe dinafară istoriile (multe) de tot felul despre cum/cât sunt de nediciplinați, moralicește vorbind, actualii purtători de odăjdii aurite.

Pe poziția a două în acest top al încrederii în instituțiile sociale se situiază președinția, adică Igor Dodon. Nu mă amestec în alchimia realizatorilor de sondaje, dar îi rog pe respondenți să-mi numească măcar trei lucruri frumoase pe care a reușit să le facă Dodon de când e președinte. Și atunci, zău, devin fan Dodon, forever.

Analizând rezultatele acestui sondaj, în mine se trezește omul sovietic, care, uitându-se peste geam, se întreba unde-i țara frumoasă și bogată, despre care i se povestește zilnic la televizor.

Anatol Moraru 

https://nordnews.md/


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100