Вторник,
17.07.2018
23:49Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

Parlamentul European, dispus să ofere sprijin pentru a depista şi corecta lacunele din legislaţia electorală din Moldova


 

Partenerii europeni sunt dispuşi să ofere tot sprijinul necesar pentru a depista şi a corecta lacunele din legislaţia electorală. Este concluzia la care au ajuns premierul Pavel Filip şi speakerul Andrian Candu, după ce s-au întâlnit, la Strasbourg, cu mai mulţi reprezentanţi ai Parlamentului European. Printre ei s-a numărat comisarul pentru Politica de Vecinătate Johannes Hahn și alți europarlamentari. 

"Invalidarea alegerilor din Capitală a fost unul dintre subiectele cheie discutate la Strasbourg de reprezentanţii puterii de la Chişinău cu oficialii europeni. Mesajul partenerilor de dezvoltare a fost consolidat şi ferm. Decizia judecătorilor trebuie respectată, chiar dacă legea electorală este imperfcectă şi ar trebui modificată", a relatat reporterul Publika TV, Augustina Badica. 

În cadrul discuțiilor a fost abordată și problema asistenței macrofinanciare din partea UE. Potrivit lui Johannes Hahn, deocamdată nu a fost luată nicio decizie privind transferul primei tranșe sau suspendarea acesteia. De asemnea, președintele Parlamentului, Andrian Candu, comisarul Hahn a anunțat în timpul întâlnirii că, în prezent, situația este prea fierbinte și neclară pentru a lua astfel de decizii și urmează a fi analizată la calm pentru că are multe semne de întrebare.

"Chiar şi comisarul Hahn vorbind despre aşa numitele decizii de a acorda sau nu asistenţă macrofinanciară Republiciii Moldova a spus că lucrurile trebuie analizate iniţial, să nu se ia decizii pripite, trebuie calm să analizăm ceea ce s-a întâmmplat, să luăm anumite decizii. Dacă unii astăzi speculează că gata, Uniunea Europeană nu mai vine cu nicio asistenţă, nu este adevărat. Deciziile se vor lua ulterior", a declarat Adrian Candu, președintele Parlamentului.

Și alți deputați europeni s-au referit la situația privind invalidarea alegerilor din Capitală. 

"Eu cred că reforma legislaţiei electorale şi a codului electoral în Republica Moldova, cel puţin după părerea mea, ar trebui să fie revăzută după experienţa din Chişinău", a menționat eurodeputatul Rebecca Harms.

"Dincolo de emoţiile momentului trebuie să vedem, pe de o parte, ce modificări pot fi aduse legii codului electoral, în principal, ca să se garanteze pe viitor alegeri transparente, libere, democratice şi corecte. Pentru că, dincolo de alagerile dramatice de la Chişinău, avem în faţă alegerile parlamentare, care trebuie să dea Republicii Moldova un Guvern proeuropean", a spus Victor Bostinaru, eurodeputat.

La rândul său, premierul Pavel Filip a reamintit că în curând va fi creat un grup de lucru, care va analiza legislaţia electorală. Din el vor face parte şi experţi europeni. 

"Dacă este vorba despre modificarea cadrului legal, atunci trebuie să facem aceste modificări. Dacă ajungem la concluzia că cauza pentru luarea unei asemenea decizii în instanţă este alta, atunci trebuie să vedem cum acţionăm", a declarat premierul Pavel Filip.

În cadrul întâlnirilor de la Strasbourg, oficialii moldoveni au mai discutat cu partenerii europeni de dezvoltare despre stadiul actual al relațiilor Republica Moldova-Uniunea Europeană, reformele din sectorul justiției și programele de suport bugetar și de asistență pentru țara noastră.

https://www.publika.md

 


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100