Понедельник,
16.07.2018
11:34Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

Astăzi se împlinesc 78 de ani de la anexarea Basarabiei şi Nordului Bucovinei la Uniunea Sovietică


 

Astăzi se împlinesc 78 de ani de la anexarea Basarabiei şi Nordului Bucovinei la Uniunea Sovietică, în urma unei înţelegeri secrete între URSS şi Germania nazistă.

Pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au ocupat Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa,  teritorii ale statului român la acea vreme.
 
În acelaşi an, pe o parte din teritoriul Basarabiei, fără judeţele Ismail, Chilia şi Cetatea Albă din sud şi judeţele Hotin, Cernăuți și Storojneț din nord, este înfiinţată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească.
 
Odată cu ocupaţia sovietică au început şi represiunile împotriva populaţiei locale, zeci de mii de persoane fiind executate, arestate sau deportate.
 
În anul 2010, prin decretul președintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a fost instituită Ziua ocupației sovietice. Astăzi, la Piatra comemorativă din PMAN, la ora 12.00,  va fi adus un omagiu sutelor de mii de basarabeni care au avut de suferit din cauza ocupației sovietice.

 
De menţionat că oficiali din ex RSSM și România au cerut în repetate rânduri  Kremlinului retrocedarea teritoriilor ocupate, dar nu s-a reușit.

http://politik.md/


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100