Понедельник,
16.07.2018
11:25Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

CEC în impas? Ce urmează dacă CSJ va menține decizia de invalidare a alegerilor


 

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decide astăzi, 25 iunie, soarta mandatului lui Andrei Năstase, după ce Judecătoria Chișinău a luat hotărârea de invalidare a alegerilor, iar Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia. Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a putut însă să ne ofere un răspuns exact despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse, în conformitate cu prevederile legale, dacă instanța supremă de justiție nu va valida mandatul, menționând că este vorba de „o speță care nu e frecventă”.

 Un răspuns la întrebare nu am putut afla de la Alina Rusu, președinta Comisiei Electorale Centrale, care nu a răspuns la telefon, aflându-se într-o deplasare.

Iurie Ciocan, membru al CEC, a menționat că strategia de comunicare a instituției prevede că informațiile sunt oferite pentru presă doar de persoanele abilitate să răspundă la întrebări, respectiv, ne-a recomandat să-l contactăm pe secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae. Acesta, la rândul său, ne-a informat că după luarea deciziei de către CSJ, CEC urmează să analizeze hotărârea luată și să stabilească acțiunile ulterioare. Agrigoroae a precizat că nu există o soluție deja stabilită.

Nici vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, nu a putut să ne ofere un răspuns exact: „Să nu anticipăm evenimentele. Așteptăm întotdeauna hotărârea definitivă a instanței de judecată și de vreme ce suntem organ colegial, membrii CEC se vor întruni și vom veni cu o poziție. Nu este o speță frecventă, e cumva o speță fără precedent. Vom discuta. Am și eu o viziune, dar nu mă pot expune”.

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care alegerile sunt invalidate, are loc votarea repetată, iar concurenții care s-au dovedit a fi încălcat prevederile lgale, sunt excluși din cursa electorală.

Articolul 116 – Votarea repetată
–  Dacă alegerile sunt declarate nevalabile sau nule, are loc votarea repetată.
–  Comisia Electorală Centrală dispune, în termen de 2 săptămâni de la declararea alegerilor nevalabile sau nule, efectuarea votării repetate în baza aceloraşi liste electorale, pentru aceiaşi candidaţi şi cu aceleaşi consilii şi birouri electorale.
–  Concurenţii electorali vinovaţi de frauda care a influenţat rezultatele alegerilor în întregime se exclud din alegeri, iar consiliile electorale şi birourile secţiilor de votare care au comis asemenea fraude se înlocuiesc.

Dacă după votarea repetată alegerile au fost declarate nevalabile sau nule, Codul Electoral prevede organizarea alegerilor noi. În același timp, legislația stabilește că alegerile noi pentru funcția de primar nu pot fi organizate dacă vacanța funcției de primar a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului.

Pe 19 iunie, Judecătoria Chișinău a luat decizia prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău. La baza deciziei se află motivul agitației electorale pe care ambii candidați ar fi făcut-o în ziua alegerilor. Pe 21 iunie, Curtea de Apel a menținut hotărârea primei instanțe.

La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban.

https://www.zdg.md


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100