Понедельник,
16.07.2018
11:35Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

Politistii de frontiera de la Ungheni au dat peste un oaspete mai putin asteptat - un sarpe de 2 metri. Primul lucru, facut in regim de urgenta, a fost... o poza cu reptila. Ce spun specialistii: "Se gaseste in Cartea Rosie" - VIDEO


 

Oaspete neasteptat pentru politistii de frontiera de la Ungheni. Acestia au gasit un sarpe de aproape 2 metri intr-un copac. Specialistii de la Institutul de Zoologie sustin ca reptila face parte dintr-o specie rara, inclusa in Cartea Rosie si care este numita Sarpele lui Esculap.

 

Politistii de frontiera spun ca au dat peste musafirul neasteptat la inceputul saptamanii trecute.

 

Raisa NOVIȚCHI, OFIȚER DE PRESĂ POLIȚIA DE FRONTIERĂ: "Sarpele a fost vazut in zona de frontiera, apropiere de Prut, unde este interzisa aflarea persoanelor straine. Evident, ca sa memorizeze momentul si-au facut o poza. De atunci, nu a mai fost vazut. Suntem mai atenti. Ne uitam prin arbusti.„

 

 Reptila se afla intr-un arbore, iar vamesii spun ca aceasta avea pana la 2 metri lungime. Este o specie numita, sarpele lui Esculap, spun biologii de la Institutul de Zoologie. Nu este veninos si, de regula, se tine departe de oameni.

 

Victor SITNIC, BIOLOG: „I se mai spune Zamene Logisimus in latina. Poate fi un exemplar adult, cand atinge lungimea de 2 metri. Daca este prins si atacat, evident ca va musca, dar va lasa doar o zgaraietura. Se gaseste in Cartea Rosie. Este protejat de lege si nu avem voie sa-i facem vreun rau.„ 

 

 Asemenea sarpe, considerat simbolul medicinei, il puteti intalni, mai des, pe versanti stancosi si paduri, in zona raului Nistru si Prut. Potrivit unei legende, Esculap, zeul medicinii in mitodologia greaca, a aflat prin aceasta specie de sarpe secretul plantelor medicinale si proprietatile lor de a vindeca diverse boli.

 

In Gradina Zoologica din Chisinau, sarpele lui Esculap nu se gaseste. Exista in Moldova doar doua specii de sarpe veninos: vipera berus si vipera ursinii. Cea din urma, insa, nu a mai fost vazuta in ultimii ani.

 

Victor SITNIC, BIOLOG: "Vipera berus prezinta un pericol pentru om. Muscatura poate crea probleme, dar nu putem vorbi de deces. Poate fi cenusie, roscata si neagra. Are pe spate un zig zag."

 

Sursa: PRO TV
 
    http://protv.md/

     


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100