Суббота,
18.08.2018
03:39Все новости Молдовы
Бельцкие времена
Культура, история
Политика
Происшествия
В мире
ALEGERI
EXTERNE
Приднестровье
Гагаузия
Фотография дня
Гороскоп дня
Кишинев
DIASPORA
PRIMĂRIA
RUȘINEA CAPITALEI DE NORD
ACTUALITATE
CURIOZITĂŢI
POLITICĂ
AI NOŞTRI ÎN LUME
SPORT
SOCIAL
IN MEMORIAM
ECONOMIE
METEO
Гранты, конкурсы и стипендии
JUSTITIE
ACCIDENTE
DIVERSE
CULTURAL
Экономика
Бельцы
Общество
Права и обязанности

 


КОНТАКТНАЯ ИНФОРМАЦИЯ
РЕКЛАМА
Партнеры

 

 

 

 

 


ACTUALITATE  

JACKPOT-ul „internaţional” a lui Karamalak şi jaful de la banca Raiffeisen din România


La începutul lunii curente, presa din România a scris că procurorii DIICOT Iaşi sunt pe urmele unei reţele de crimă organizată care, printr-o metodă informatică sofisticată, ar fi reuşit să sustragă într-o singură noapte 3,8 milioane de lei de la 32 de bancomate Raiffeisen din România. Infractorii informatici ar fi controlat de la distanţă ATM-urile în aşa fel încât maşinile ar fi eliberat banii fără a fi folosite fizic.  Lovitura s-a dat în noaptea de 3 spre 4 septembrie 2016, atunci când din 32 de bancomate din România au început să iasă bani. Ulterior, autorităţile de peste Prut, au reţinut la Iaşi un singur complice, pe nume Dimitrii Cvasov, la scurt timp după ce extrăsese 80.000 de lei de la un bancomat din oraş.

Ceea ce nu au comunicat procurorii DIICOT, dar nici presa din România, este faptul că acest Dimitrii Cvasov, este orginar din oraşul Tiraspol şi că este mebrul unei grupări criminale din care fac parte mai mulţi moldoveni Gruparea car fi golit în mod similar bancomatele de la mai multe bănci din lume, iar în spatele acestuia ar sta chiar mâna dreaptă a interlopului Grigori Caramalac alias „Bulgaru”, Gheorghi Nazaruc.

Gruparea  criminală specializată în furturi de bani din AMT-uri prin compromiterea sistemului de operare ar activa încă din anul 2014, iar prima lovitură a fost dată la Avangard Bank din Federaţia Rusă, de unde prin aceeaşi schemă, au fost furate circa 40 milioane de ruble, echivalate atunci cu aproape 1 milion de euro. Autorităţile ruse au reţinut atunci doi moldoveni, unul originar din Chişinău, iar altul fiind originar din oraşul Hînceşti.

Reţinerea celor doi, însă nu a pus capăt schemei, membrii grupării au continuat să lovească în bancomatele de la bănci, astfel pe parcursul activităţii au reuşit să jefuiască  din Federaţia Rusă peste 10 milioane de euro, din Malaesia 2 milioane de euro şi Germania 250 mii de euro. În luna septembrie a anului 2016, aceeaşi grupare, în România au curăţat 32 de bancomate de aproximativ 800 mii de euro, asta după ce în acelaşi an, gruparea a dat patru lovituri consecutive în Taiwan, Azerbadjan, Belarus şi Tadjikistan.

Reprezentanţi ai Europol şi Inspectoratului Naţional de Investigaţii ne-au povestit cu lux de amănunte cum activa gruparea, dar şi cine stă în spatele acesteea, însă sursele noastre au solicitat să le fie păstrat anonimatul.

Jaful din Taiwan. Un moldovean, un rus şi un leton, condamnaţi la 5 ani de închisoare. Unul dintre ei este omul lui Renato Usatîi.

Autorităţile din Taiwan au stabilit că atacul asupra ATM-lor din ţara lor, a fost inițiat la începutul lunii februarie 2016, cu infectarea serverului central al Primei Bănci Comerciale taiwaneze. care deținea ATM-urile, cu un malware cunoscut printre hakeri cu numele  de Tyupkin, un virus ce acordă acces la controlul de la distanță al bancomatelor. Acesta presupunea un algoritm din 4 patru fișiere executabile cu autodistrugerea acestora după finisarea atacului. După preluarea controlului asupra ATM-lor, membrii grupării criminale au transmis comenzi executabile ATM-lor pentru extragerea mijloacelor bănești depozitate în interiorul acestora fără ca ATM-ul să fie manipulat în vreun fel sau altul.

În total, a fost extrasă o sumă de bani în mărime de  2 686 374 dolari SUA, dintre care suma de 2 499 390 dolari SUA a fost recuperată iar diferența de 186 984 mii de dolari SUA, a fost scoasă din ţară de către ceilalţi membri ai grupării. În cadrul anchetei, autorităţile taiwaneze, au reţinut trei persoane, dintre care doi moldoveni, dintre care unul cu cetăţenia Federaţia Ruse, dar şi un leton, iar în telefoanele acestora au fost depistate mesaje scurte de unde s-a constatat că aceştia intenționau să transmită banii cash unor companii de transferuri rapide, iar mai apoi contra unui comision de 15 % să-i primească cash în oraşul Moscova, Federația Rusă.  O parte din bani au fost găsiţi ascunşi în trei valize la un hotel din zona Dazhi, Taipei, unde  erau cazaţi cei trei bărbaţi, iar restul banilor au fost scoși din Taiwan de către alți membri ai grupării

Cei trei reţinuţi s-au dovedit a fi Andrejs Peregudovs , din Letonia, Nicolae Pencov, din Federaţia Rusă, care în paşaportul moldovenesc figurează cu numele de Grati Nicolae, dar şi pe moldoveanul Mihail Colibaba, originar din oraşul Bălţi. Procurorii din Taiwan au cerut câte 12 ani pentru fiecare dintre ei, iar în luna ianuarie 2017, ultimii au fost condamnaţi la câte 5 ani de puşcărie.

Presa a scris anterior că, Mihail Colibaba este un apropiat al liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Colibaba este originar din Bălţi, iar înainte de a fi reţinut, a trăit trăit la Moscova. Tatăl său este Valeriu Colibaba, șef Secție Endocrinologie, spitalul din Bălți. Cei doi ar fi făcut campanie electorală în susținerea lui Renato Usatîi.

Jaful din Taiwan are legătură cu cel de la RaiffeisenBank din România

După jaful din Taiwan, din data de 10-11 iulie 2016, la câteva zile  diferenţă, 15-16 iulie, alţi membri ai grupării, la fel cetăţeni ai Republicii Moldova, Dorin Danila, Serghei Petrovici şi Oleg Cazangiu au atacat sistemul de procesare al băncii comerciale a Azerbaidjanului „Unibank” . La fel ca şi în cazul din Taiwan a  fost infectat cu un virus bancomatele, de unde au fost extrasă, fără utilizarea cardurilor de credit, o sumă în mărime de aproximativ 895 000 de dolari SUA.  Ulterior, autorităţile azere au stabilit că cetățenii Republicii Moldova Dorin Danila, Serghei Petrovici și Oleg Cazangiu, împreună cu un cetățean al Ucrainei Andrei Zaborski, au sosit la Baku cu zborul Istanbul-Bacu. După executarea actului, ucraineanul  Zaborski a ieşit din Baku la data de 17 iulie 2016, iar moldovenii au părăsitAzerbadjanul o zi mai târziu la bordul unui aeronave de pe cursa Baku-Istanbul.

După atacul din Azerbaidjan, gruparea a atacat în vara acelui an şi bancomatele  din Belarus, de unde au extras aproximativ 600 000 de dolari SUA, conform aceleeaşi scheme, iar apoi aplicat strategia şi în România, dar şi în tadjikistan.

Organele de drept din ţările în care au fost comise atacurile infoirmatice, au colaborat cu autorităţile din Republica Moldova, în special cu cei de la Inspectoratul Naţional de Investigaţii, şi au stabilit că există o conexiune dintre atacul bancomatelor din Taiwan şi cele de la RaiffeisenBank din România, dar şi atacurile din celelalte state menţionate mai sus. Este vorba despre  7 cetățeni ai RM  care au participat în atacul din Taiwan și ulterior s-au aflat pe teritoriul României în perioada atacului din toamna anului 2016, precum şi folosirea aceluiaşi virus, dar și modul de infectare a sistemului bancar.

Surse din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Cibernetice, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că în urma analizei informațiilor privind traversarea frontierei de stat și a altor informații publice privind persoanele reținute în țările atacate, a fost relevată o grupare criminală organizată specializată în asemenea atacuri și posibil în atacuri de tip SWIFT (transferuri bancare) compusă preponderent din cetățeni ai Republicii Moldova care au participat nemijlocit la atacurile menționate mai sus.

JACKPOT-ul lui Karamalak şi cine sunt membrii grupării

După reţinerea şi condamnarea lui Mihail Colibaba în Taiwan, a fost format un grup de anchetă, format din reprezentaţi ai  Europol, RM, România, Belarus, Bulgaria, Taiwan, care l-ar fi audiat pe Colibaba, iar ultimul le-a declarat cu lux de amănunte cum activează gruparea, cine sunt membri, dar şi cine stă în spatele grupării.

Astfel, aceleaşi surse ne-au confirmat neoficial că Colibaba le-ar fi declarat că gruparea este coordonată de către  interlopul Gheorghe Nazaruc alias Jora, el fiind mâna dreaptă a hoţului în lege Grigorii Caramalac alias Bulgaru. Nazaruc, mai deţine un paşaport moldovenesc în care figurează cu numele Gheorghe Chelmescu, şi un paşaport eliberat de către autorităţile de la Moscova, în care apare oficial cu numele de Gheorghi Orlov.

Despre Nazaruc, la începutul anului 2017, Deschide.MD a scris că acesta, în complicitate cu alţi trei oameni ai lui „Bulgaru” (printre care şi preşedintele Federaţiei de Judo), ar fi șantajat un om de afaceri moldovean. Jora a reușit să scape de oamenii legii de la Chișinău, nu însă și de o amendă pentru încălcări rutiere, în timp ce conducea fostul „Mercedes” al lui Renato Usatîi pe contrasensul unei străzi din Moscova.

În acelaşi articol, sursa citată mai suss scrie, că Nazaruc şi cu ceilalţi  trei membri ai organizației criminale conduse de Grigore Caramalac, ar fi estorcat, prin șantaj, 13 milioane de ruble rusești (200.000 dolari), de la un moldovean care activa în calitate de  întreprinzător în orașul Moscova, Federația Rusă.  Sursa mai menţionează că liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, ar fi negat că are legături cu Nazaruc.

Revenind la gruparea care ataca bancomatele, oamenii legii i-au identificat pe toţi membrii grupării, astfel s-a stabilit că dintre ei 27 sunt moldoveni, majoritatea originari din oraşul Bălţi, 7 cetăţeni ruşi, 3 letoni, doi români, dar şi un marocan, un francez, un estonian, un belarus şi un australian. Unii dintre ei au fost reţinuţi de către autorităţile unde au fost comise atacurile, iar restul sunt anunţaţi în căutare internaţională.

Impacttv.md


 

Share |
Класс!

 
 
  

 
 

 


Copyright © Газета.MD. Все права защищены.
Rambler's Top100